måndag 18 januari 2010

Veckan som kan förändra mitt liv...

Okej hörrni, nu är veckan här! Veckan för beräknad förlossning. Det känns kul och nervöst på samma gång :) Det är lite av en berg och dal bana just nu med alla känslor.

Så nu undrar jag:

Har ni några tips? Nått jag borde veta?
Det kan vara allt från vad man ska packa ner i förlossningsväskan, vad jag ska tänka på när det sätter igång och amningen.

Tycker det är så kul att höra era berättelser :)

*KRAM*

15 kommentarer:

sophie sa...

glöm inte bort att andas genom värkarna, jag gjorde misstaget och höll andan. Ingen hit! :p

Eva-Lena sa...

Svårt att ge tips då det är så olika för alla med förlossning och amning. Men ett kan vara att ta allt som det kommer. Gör det för ont ta bedövning osv.. För mig fungerade det inte med lustgasen t.ex. men för andra hade dom inte klarat det utan den. Med amningen så är det ju så att antingen funkar det eller inte men bli inte för stressad över barnmorskorna "kämpa på" "det ska gå" osv.. Ibland känns det ju inte bra att amma och då ska man låta bli tycker jag. Jag har ammat min 2 barn och det har funkat bra. Fick väldigt ont första dagarna med första tjejen bara. Lycka till!!

Friday sa...

oh guu så spänande gumman!! =)
Äh du e ju döcool, du kommer fixi det galant!
En fräsh godluktande dushcreme rekomenderar jag ;) Näe man e "klar" e man så vidrig i blod slem och svett och akkis bjussar ju bara på superuttorkande doftfrtt skit! =)
Puss!

Fredrik Envier sa...

Det kommer att gå jättebra. Lite beroende på hur länge ni får ligga kvar efter förlossningen så se till att ha med er saker att göra, typ dator, tidningar och liknande. För det blir lätt jääävligt långtråkigt, även om man kan ligga och titta i timmar på sin söta skapelse som sover, sover, sover....och sover lite till. :) Jag åt inte heller ett enda mål mat där under de dagar vi låg kvar, åkte och köpte mat istället. Sjukhusmat är aldrig kul.

Josephine ammade de första två veckorna, sen gick vi över på bröstmjölksersättning istället. Personligen tycker jag det var mycket bättre, det är alltid svårt att veta hur mycket bebisen får i sig när hon/han ammar. Med flaska och ersättning vet man exakt och kan då vara trygg med att hon blir mätt. Sindy sov dessutom förträffligt bra när hon åt ersättning, kanske mycket pga hon var mätt och belåten. En annan fördel är att karl lättare kan ta hand om bebisen och inte är beroende utav mamman alla gånger. Är ju att rekommendera, för jag tror man missar en ovärderlig kontakt annars. :)

Nej, nu ska jag inte skriva en uppsats här. ;)

Sara, en läsare sa...

Lycka till!

Jennifer sa...

Hej hej!! Mitt tips är att ta med ett bröstvårtskydd, utifall du får väldigt ont i början eller om bebben har svårt att suga rätt. Kan va en räddning att slippa bli sårig innan bröstet vant sig.

Hoppas du har mer tur än jag som har gått 12 dagar över tiden idag;)

Lycka till med allt!!!!
/ Jennifer

EA sa...

Det ända man behöver tänka på är att ta ryggbedövning!!har man tur ger dom en så mkt så de inte känns alls när ungen kommer ut... Sen är de bara å trycka på :) Lycka til!!! EA

Tina sa...

Jag vet inte hur jag hamnade på din blogg från allra första början men jag får kvala in som en "främling" som läser lite då och då- mer nu när det är så nära bebis (har själv en dotter, född i mars 2008). Mitt tips inför förlossning är att försöka ta det så lugnt som möjligt. Det viktigaste är nog att inte måla upp förväntningarna, det blir ändå aldrig som man tänkt sig ;-) Go with the flow helt enkelt och ta eventuell bedövning som du känner för det. Andra tips vid hemkomst: bröstmjölksersättning + flaska, amningsskydd (om du läcker mycket mjölk är dessa ett bra skydd)och slutligen: Mycket godis i BB-väskan. Stort lycka till nu! /Tina

Malin sa...

Om du inte redan har en så rekommenderar jag starkt att du skaffar en vetekudde! Jättebra när man ligger hemma med värkar. Och typ maxiplusplusbindor om vattnet går ;) Det kommer liksom inte allt i ett tjoff som i filmer..inte för mej iaf... Slappna av och andas, det funkar! Lycka till!

Linda sa...

Vad spännande!!! Hoppas allt går så bra som det kan. Har ett tips- ta ryggbedövningen EDA de gör inte ont att ta den, inte på mig åtminstone, och den gör otrolig skillnad. Då spar du på kraftera som kan behövas senare ;o) Räkna med såriga bröstvårtor första dagarna men kämpar man på så går de över! Amning är verkligen suprmysigt, jag helammar men ger lite ersättning om kvällen ibland som komplement, för mättnad. Vill man att pappan ska ge så kan man ju pumpa också och ha i flaska. Ta med snacks till bb, du får ingen mat när de e på gång bara saftsoppoor så bunkra med choklad ;o) Minns att jag frågade om mat och trodde att de skämtade när de sa att jag inte fick någon :P Men de är ju förståligt att mat kanske inte är att rekommendera just då... om man mår illa och så...
Ta med tofflor oxå, skönt att ha :o)
LYCKA TILL, kRAMAR

tess sa...

Måste ju fråga om du druckit något hallonblads thé? Annars är det en grymt bra förebyggande grej för tiden direkt efter kroppen.
Det gör så att livmoder och allt annat som ska 'dra ihop sig igen' gör det rätt fort och minimerar risken för komplikationer, i dig då.
Man kan dricka hallonbladsthé från vecka 34 typ, för det ryktas även om att det sätter igång värkarna samt gör dem starkare när de väl kommer.

Jag körde på det, och min livmoder var kändes (tydligen) bra efter cirka 10 minuter efter förlossningen.

Och mitt tips för förlossningsväskan är... lite smink. Eller något som gör att man känner sig lite fresh, fast jag är ju lite ytlig och hade jävligt många som skulle fota hela tiden!

Följer med spänning när det blir dags!

Anonym sa...

Hej Malin... Ramlade in på din blogg av en slump, bra slump...=) Vi har nämligen en son på fem månader som jag ammat nästan hela tiden, storätare, så har fått varva med ersättning. Det jag ville komma till är att nu har min sambo fått svininfluensan..=( Jag har tagit vaccinet så känner mig trygg och lillskrutt är också säker pga att jag ammar! Så det rekommenderar jag, lycka till, du har verkligen det bästa framför dig! Mvh Karin

Lina sa...

Hittade hit via drakes blogg.
Ett tips som jag fick var att ta med nån form av salva till läpparna, för att man andas som ett tok under förlossningen och blir alldeles torr om läpparna.

Ett annat tips till pappan är att ni har med er sallad eller annan mat som han slipper gå ifrån och fixa mat.

Sen ta allt som det som det kommer, både förlossningen och efter.
Lycka till, föda barn är grymt häftigt! =)

Karin sa...

Hej snygging :) Nu är det näära =)
Väldigt svårt att ge tips eftersom att det är så otrooligt olika. Jag gjorde väl misstaget att ta med massa grejer i BB väskan som jag trodde jag skulle använda, som mat och godis och druvsocker (3 packet!) haha och en jädra bok! Troligt att jag skulle läsa liksom! haha.. Använde inte ett sket av de sakerna. jag hade inte lust att äta ngt under förlossningen. Men det är ju såklart olika så det är ju bra om du tar med dig något, du kanske blir vrålhungrig! ;p Sedan hade jag bara med mig en extra tröja och det var ju dumt då vi var där 2 nätter.. de blev liksom lite nersölade i mjölk och svett haha.. not nice. Ska du använda dig av en TENS lr? Det funkade kalas på mig ju, men det är ju sååå olika med hur folk reagerar på all sorts bedövning! Vissa tycker EDA är guld medan andra inte alls gillade det. Man får testa sig fram, så mkt som det går. Man känner rätt tydligt vad man vill när allt sätts igång =) LYCKA TILL!!! massa kramar från mig!

Anonym sa...

Hej Malin!
Har läst din blogg lite till och från och tycker du verkar vara en go tjej och gillar det du skriver!
Jag har en dotter född maj 08 och jag kan bara säga att hennes förlossning är det ABSOLUT häftigaste jag har gjort någonsin!
Jag trodde jag skulle dö och kallade sköterskorna för IDIOTER, som hade valt att föda flera barn, för det skulle minsann jag aldrig göra..

Men nu sitter jag här med en liten i magen igen och längtar tills den dagen det är dags för h*n att komma ut..

Fast det tog mig ett bra tag innan jag "tordes" bli gravid igen och vilja "göra om det"..
För det gör så sjuukt ont, men jag tror att ju mer medveten man är om det, desto bättre klarar man av det när det är dags!

Mitt råd är egentligen bara att "försöka flyta med" och inte kämpa emot..
Tro mig... Det är en konst att klara av det, men hjälper verkligen..

Jag höll på att slå ihjäl min kille för att han sa att jag skulle andas när jag hade en värk, men insåg efter ett tag att han hade rätt i att det var lättare då!

Lycka till Malin!
Allt kommer att gå jätte-bra och jag vet att du kommer klara det galant!
Du verkar vara en tjej med skinn på näsan!